Analiza skutków wprowadzenia podatku od oszczędności jako przykład zastosowania statystyki porównawczej - Frączek, Dorota (My University, 2003)
Niniejsza praca przedstawia analizę podatku od oszczędności za pomocą statyki porównawczej oraz znanego w ekonomii zjawiska przerzucania podatku. Praca jest podzielona na trzy rozdziały, które przedstawiają wspomniane wcześniej zagadnienia. W rozdziale pierwszym przedstawiono informacje ogólne dotyczące nowych uregulowań prawnych w zakresie opodatkowania odsetek z oszczędności. Drugi rozdział przedstawia sytuację związaną z wprowadzeniem podatku od oszczędności, jak również wybrane produkty finansowe, które umożliwiały ucieczkę przed podatkiem. Dokonano w nim analizy poszczególnych form oszczędzania oferowanych w ówczesnym czasie jako produkty antypodatkowe. Całość zamyka rozdział trzeci, gdzie opisano metodę statyki porównawczej i zjawisko przerzucania podatku w ujęciu teoretycznym, a następnie przeprowadzono analizę i ocenę tych zagadnień.
Keywords: podatek od zysków z oszczędności; produkty bankowe; statystyka porównawcza