Podatki i opłaty dochodem gmin, na przykładzie Gminy Łącko - Adamczyk, Wojciech (My University, 2011)
Celem mojej pracy jest przedstawienie głównych dochodów gmin, a szczególnie zwrócenie uwagi na gminę Łącko. Znajduje się ona na terenie powiatu sądeckiego (województwo małopolskie), na krawędzi Beskidu Wyspowego i Beskidu Sądeckiego nad zlewem rzek Dunajec i Czarna Woda na wys. 350-400 m n.p.m. Należy do najbardziej malowniczych miejsc na Sądecczyźnie, które przyciąga swoim niepowtarzalnym urokiem. Zajmuje 132 km2, a w 16 wsiach mieszka blisko 14,5 tys. osób. Aby gminy mogły dobrze funkcjonować muszą mieć zapewnione dostateczne źródła dochodu, co jest elementem kluczowym. Podstawowymi są m.in. podatki oraz opłaty, większość z nich jest wpłacana bezpośrednio na rachunek danej gminy poprzez podmioty bierne, konkretnie podatników oraz płatników i inkasentów.
Taxes and payments as the income of parishes, on the example of Łącko Parish
Keywords: dochód; gmina Łącko; podatki; opłaty