Przesłanki i rozmiary działalności inwestycyjnej gminy Jodłowa - Korda, Jan (My University, 2009)
Celem pracy jest przedstawienie charakterystyki przedsięwzięć inwestycyjnych w gminie Jodłowa w latach 2004-2008. W rozdziale pierwszym omówiono istotę gminy jako podstawowej jednostki samorządu terytorialnego, jego zadania i strukturę. W rozdziale drugim scharakteryzowano inwestycje w rozwoju lokalnym oraz źródła ich finansowania. W trzecim rozdziale przedstawiono uwarunkowania realizacji inwestycje w gminie Jodłowa w latach 2004-2008, oraz jej ogólną charakterystykę. Rozdział czwarty wskazuje na analizę procesu inwestycyjnego, wielkość i strukturę wydatków finansowych poniesioną na ich realizację. W rozdziale tym przedstawiona jest organizacja procesu inwestycyjnego oraz docelowe rozwiązania z zakresu działalności inwestycyjnej. Inwestycje infrastrukturalne i inne inwestycje komunalne podnoszą na stałe standard życia mieszkańców gminy. Bez dokonania pewnych inwestycji rozwój niektórych dziedzin działalności gospodarczej nie jest możliwy, brak inwestycji stanowi niebezpieczną barierę w rozwoju gospodarczym.
Conditions and size of the investment activity of Jodłowa Commune
Keywords: gmina; inwestycje gminne; finansowanie inwestycji w gminie