Ocena działalności inwestycyjnej Gminy Iwkowa - Goryca, Katarzyna (My University, 2012)
Praca miała na celu ocenę działalności inwestycyjnej Gminy Iwkowa. Realizacja badań polegała na przeprowadzeniu ankiet wśród 100 pełnoletnich mieszkańców Gminy. Miejscem badań był głównie teren placu publicznego w centrum wsi Iwkowa, znajdujący się za altaną turystyczną. Ankiety uzupełniane były również wśród grupy znajomych w ich prywatnych domach. Badania ankietowe dowiodły, iż działalność inwestycyjna jest dobrze oceniana i pozytywnie wpływa na wizerunek Gminy. Wśród mieszkańców istnieje też duże zainteresowanie tą działalnością. Pozytywnie postrzegają oni powstawanie nowych inwestycji, a stan wyposażenia Gminy Iwkowa w urządzenia i obiekty infrastruktury społecznej i technicznej oceniają jako wystarczający. Pożądanymi inwestycjami według nich są te z działu turystyki oraz sportu i rekreacji. Mieszkańcy chcieliby również, aby powstało więcej miejsc zapewniających relaks i odpoczynek, podczas spędzania wolnego czasu poza domem. Dokonując analizy działalności inwestycyjnej Gminy Iwkowa, można zauważyć, że wybiera ona właściwe kierunki rozwoju ekonomicznego oraz społecznego. Dzięki temu rozwój infrastruktury technicznej i społecznej w znacznym stopniu poprawia warunki życia mieszkańców oraz ich zadowolenie z atrakcyjności miejsca zamieszkania jakim jest Gmina Iwkowa.

This master work had estimate of investment activity of the village Iwkowa. Realization of research relied on conducting of questionnaire among 100 of age inhabitants of village. Field of public square was place of research in center of village mainly Iwkowa, behind touristic summer house finding. Questionnaires were implemented among group familiar in their private houses also. The questionnaire research have proved, that investment activity is evaluated well and it effects picture of Iwkowa positively. Big interest exists among inhabitants this activity too. They perceive generation of new investment positively, but state of endowment of village to fix - ups Iwkowa and objects of social infrastructures and they evaluate technical as enough. There is desirable investments according to they from section of tourism it and sport and recreation. Inhabitants would like also, in order to has emerged places more provide relaxation and rest, during spending free time beyond house. Analyses of investment activity of village performing Iwkowa, it is possible to notice, that it choose proper directions of economic development evolution and social. Development of technical infrastructure due to it and satisfaction corrects conditions of lives of inhabitants social to a great extent and satisfaction is that from attractiveness of residence village Iwkowa.
Estimate of investment activity of the village Iwkowa
Keywords: gmina; inwestycje; infrastruktura; wydatki; ocena; ankieta; village; investments; infrastructure; expenses; estimate; questionnaire form