Zarządzanie wiedzą uczniów w procesie dydaktyczno - wychowawczym w II Liceum Ogólnokształcącym im. Marii Konopnickiej w Nowym Sączu - Szczecina, Dorota (My University, 2011)
Dynamika procesów zachodzących we współczesnym świecie stawia problem kształcenia jako istotny czynnik rozwoju społeczeństw i jednostek. Rozwój technik masowej komunikacji, potrzeba stałego dostosowania się prowadzą do ukształtowania się społeczeństwa uczącego się w gospodarce opartej na wiedzy. Sposób zarządzania wiedzą pracowników staje się bardzo istotnym elementem każdej organizacji i tworzy jej przewagę konkurencyjną. Badania do niniejszej pracy przeprowadzone zostały w II Liceum Ogólnokształcącym w Nowym Sączu. Zdecydowałam się na zastosowanie metody badawczej jaką jest ankieta a narzędziem badawczym kwestionariusz ankietowy. Na podstawie wyników badań jakie uzyskałam mogę stwierdzić, że nauczyciele w II LO w Nowym Sączu są dobrze zorientowani w tematyce zarządzania wiedzą, wykorzystuję jej elementy podczas zajęć z uczniami, a uczniowie oceniają poziom kształcenia w szkole jako dobry.

The dynamics of the processes taking place in the modern world poses a problem of education as an important factor in the development of societies and individuals. The development of techniques of mass communication, the need for constant adaptation lead to the formation of learning society in the knowledge economy. Method of managing knowledge workers is becoming a very important part of every organization and creates a competitive advantage. Research for this paper was carried out in the Second High School in Nowy Sacz. I decided to use the test method which is a survey and a questionnaire survey was a research tool. Based on the results that I obtained, I can say that the teachers in the Secondary School in Nowy Sacz are well versed in the subject of knowledge management, I use the elements in the classroom with students, and students evaluate the quality of education in the school as good.
Students' knowledge management in the didactic and educational process in the Second High School Maria Konopnicka in Nowy Sacz
Keywords: gospodarka oparta na wiedzy; społeczeństwo uczące się; zarządzanie wiedzą; kształcenie ustawiczne; knowledge economy; social learning; knowledge management; lifelong education