Emigracja zarobkowa oraz przystosowanie do życia na emigracji na przykładzie Polaków w Wiedniu - Matula, Grzegorz (My University, 2013)
Niniejsza praca magisterska porusza tematykę emigracji zarobkowej oraz przystosowania Polaków do życia na emigracji na przykładzie osób przebywających i wyjeżdżających do Wiednia. Głównym celem pracy jest uzyskanie odpowiedzi na pytanie jak emigracja zarobkowa wpływa na współczesną rodzinę oraz jak Polacy przebywający na emigracji przystosowują się do życia w nowym kraju. Praca składa się z czterech rozdziałów. W pierwszym rozdziale przedstawiłem ogólne pojęcia z zakresu emigracji oraz rys historyczny tego zjawiska. Drugi rozdział podejmuje tematykę przystosowania Polaków do życia na emigracji. Trzeci z kolei poświęcony jest zagadnieniom rodziny na tle zjawisk migracyjnych. Ostatni rozdział to analiza badań własnych przeprowadzonych w Wiedniu na podstawie ankiety zawierającej dwadzieścia jeden pytań dotyczących omawianej przeze mnie tematyki.

My thesis concerns the subject of economic emigration and the adaptation of Polish people to the life abroad based on an example of people leaving for and staying in Vienna. The main purpose of the thesis is to get the answer to a question how economic emigration affects today’s family and how Polish people who have emigrated adapt to the conditions of life in a new country. In the first chapter of my thesis I present the general terms connected to emigration and the outline of the history of this phenomenon. The second chapter deals with the subject of the adaptation of Polish people to the life abroad. The third is devoted to the family as affected by the migration. In the last chapter I present the analysis of my own research conducted in Vienna using a questionnaire comprising twenty one questions connected to the theme I discuss.
Financial Emigration and Adjustment to Life on Abroad on the Example of Poles in Vienna
Keywords: emigracja; rodzina; przystosowanie; tożsamość; kultura; emigration; family; adaptation; identity; culture