Optymalizacja działalności Firmy Oponiarskiej Dębica S.A. przy użyciu analizy finansowej - Krysik Paweł (My University, 2000)
Sytuacją finansową przedsiębiorstw zainteresowane jest szerokie grono odbiorców zarówno z zewnątrz - instytucje finansowe , inwestorzy, kontrahenci , konkurenci, jak i z wewnątrz - współpracownicy , właściciele, zarząd. Sukces finansowy , a zatem dobre wyniki finansowe winny być celem nadrzędnym przedsiębiorstwa. Analiza ekonomiczna pozwala ocenić rezultaty działania firm. Badanie sytuacji finansowej odnosi się głównie do przeszłości przedsiębiorstw. Jednakże wyniki finansowe stanowią podstawę do podejmowania decyzji dotyczących przyszłości. Pomagają zatem w dokonywaniu decyzji strategicznych. W pracy niniejszej podjęto próbę analizy sytuacji finansowej Firmy Oponiarskiej Dębica S.A. po przejęciu przedsiębiorstwa w grudniu 1995 roku przez inwestora strategicznego – firmę Goodyear France. Na podstawie uzyskanych danych przeprowadzono analizę wybranych obszarów działalności przedsiębiorstwa oraz podjęto próbę optymalizacji wskaźników finansowych Spółki. Wyniki analizy wskazały obszary działalności przedsiębiorstwa wymagające przeprowadzenia działań naprawczych.
Keywords: finanse; przedsiębiorstwa; analiza finansowa; ocena wskaźników finansowych; Firma Oponiarska Dębica S.A.; bilans; inwestor strategiczny