Podatek katastralny, podatki i opłaty lokalne w kontekście pomocy publicznej na przykładzie Miasta i Gminy Piwniczna-Zdrój - Potok, Jadwiga (My University, 2015)
Pomoc publiczna w naszym kraju jest zagadnieniem nowym, wynikającym z racji członkostwa naszego państwa w strukturach europejskich. Ponieważ do najczęściej udzielających tej pomocy organów zalicza się gminy, celem niniejszej pracy jest przybliżenie zasadniczych mechanizmów jakie rządzą prawem pomocy publicznej, i umiejętność dostosowania się do przepisów unijnych z perspektywy najniższego szczebla administracji jakim jest gmina. Wiedza na ten temat może być przydatna zarówno dla beneficjenta pomocy publicznej czyli przedsiębiorcy jak i dla organu udzielającego pomocy, czyli w analizowanym przypadku gminy. Część pracy poświęcona jest podatkowi katastralnemu. Taka forma opodatkowania istnieje w wielu państwach członkowskich Unii Europejskiej. Czy w naszym kraju, możliwa byłaby do wprowadzenia w miejsce funkcjonujących podatków lokalnych, zarówno pod względem technicznym, jak i politycznym. W pracy została wykorzystana metoda dogmatyczna, tj. analiza źródeł prawa podatkowego i prawa pomocy publicznej, zarówno krajowego jak i unijnego oraz metoda empiryczna dzięki której pokazano jako pomoc publiczna wygląda w rzeczywistości. Wykorzystano również publikacje dotyczące tego zagadnienia. Aby spojrzeć na zagadnienie od strony praktycznej wykorzystano także różnego rodzaju sprawozdania. Analizując zagadnienie podatku katastralnego wykorzystano również metodę sondażu diagnostycznego posługując się ankietą.

State aid in our country is a new issue arising by virtue of membership of our country in the European structures. The most frequently providing this assistance bodies include communities, the aim of this work is to introduce the basic mechanisms which govern the illegal state aid, and the ability to adapt to EU rules from the perspective of the lowest administrative level which is the community. Knowledge may be useful both for the beneficiary of state aid or entrepreneurs as well as for the granting authority, or in the case in the community. Part of the work is devoted to cadastral tax. This form of taxation exists in many Member States of the European Union. If in our country, it would be possible to put in place functioning local taxes, both technically and politically. The thesis uses dogmatic method, analysis of sources of tax law and state aid, both national and EU as well and empirical method which shown aid as it looks like in reality. In this paper also used publications on this issue. To look at the issue from the practical side also used different types of reports. Analyzing the cadastral tax issue was also used diagnostic poll method using a questionnaire.
Cadastral Tax, Local Taxes and Fees in the Context of the State Aid on the Example of the Piwniczna-Zdrój Community
Keywords: pomoc publiczna; prawo; przedsiębiorca; podatnik; gmina; podatki i opłaty lokalne; state aid; law; trader; taxpayer; community; local fees and taxes; podatek katastralny; cadastral tax