Poczucie bezpieczeństwa a style działania u młodzieży maturalnej - Franasowicz, Magdalena (My University, 2013)
Współcześnie coraz więcej badaczy porusza problemy psychologicznych uwarunkowań orientacji na współdziałanie bądź zabezpieczanie się. Maslow określał tę orientację jako orientację przez potrzeby braku i potrzeby rozwoju. W tym kontekście pojawia się pytanie: Czy poziom poczucia bezpieczeństwa wpływa na wybór stylu działania zorientowanego na współdziałanie, bądź zabezpieczanie się? W celach badawczych sformułowałam następujące hipotezy: (H1) Istnieje współzmienność pomiędzy poziomem poczucia bezpieczeństwa a stylami działania; (H2) Niski poziom poczucia bezpieczeństwa charakteryzuje osoby o stylu działania zorientowanym na zabezpieczanie się; (H3) Wysoki poziom poczucia bezpieczeństwa charakteryzuje osoby o stylu działania zorientowanym na współdziałanie. Badania przeprowadzone zostały na grupie 120 maturzystów (70 kobiet, 50 mężczyzn) w wieku 17-19 lat. W badaniach zastosowałam następujące metody: Kwestionariusz Poczucia Bezpieczeństwa i Prężności Osobowej (KPB-PO) Z. Uchnasta i Kwestionariusz Stylów Działania (KSD) Z. Uchnasta. W wyniku przeprowadzonych badań potwierdzone zostały dwie postawione przeze mnie hipotezy (H1 i H2).

Nowadays, a growing number of researches are interested in problems of psychological determinants orientation to cooperating or self-security. Maslow defined this orientation as the syndrom of deficiency needs (D-needs) or the sydrom of development needs (B-needs). In this context arises a question: Whether the level of security feeling has influence on the person acting styles oriented eather to synergic cooperation with others, eather to self-security? In my research I have tested the following hypotheses: (H1) There is a correlation between the level of security feeling and person acting style; (H2) Persons with low levels of security feeling are oriented to self-security; (H3) Persons with high levels of security feeling are oriented toward cooperating with others. The research has been conducted among a sample of 120 youths (70 females, 50 males) aged between 17 and 19. In the research I have used the following instruments: Security Feeling and Personal Resiliency Questionnaire (KPB-PO) of Z. Uchnast and Person Acting Style Questionnaire (KSD) of Z. Uchnast. The results have proved my first and second hypothesis.
Security feeling and acting styles at youth
Keywords: potrzeby człowieka; psychologia; osobowość człowieka; rozwój