Ocena strategii rozwoju gminy miasta Bochnia na lata 2007-2015 - Kostuch, Karolina (My University, 2011)
Zaprezentowana praca, polega na ocenie Strategii Rozwoju Gminy Miasta Bochnia na lata 2007-2015. Za cel pracy obrano więc próbę identyfikacji celów strategicznych i ich weryfikację w obszarze badanej gminy. Za interesujące i celowe przyjęto także znalezienie odpowiedzi na pytanie: Co decyduje o sukcesie strategii rozwoju? Punktem wyjścia do poszukiwań odpowiedzi na to pytanie jest teza głosząca, iż ocena strategii rozwoju zależy od skuteczności wdrażania w pożądanym kierunku i satysfakcjonującym tempie, będącym odzwierciedleniem oczekiwanych efektów rozwoju. Zakres badań, które należałoby przeprowadzić by udzielić ostatecznej odpowiedzi na powyższe pytanie, jest przeprowadzenie analizy procesu realizacji Strategii Rozwoju Gminy Miasta Bochnia, która pozwoli na potwierdzenie jej poprawności do zrealizowanych w ograniczonych czasem i możliwościami ramach niniejszej pracy. Metoda badawcza, którą posłużono się o weryfikacji tak określonych warunków sukcesu strategii, zakłada próbę oceny poprawności głównych celów strategii oraz jakości i zaawansowania procesu jej wdrażania, tak by móc określić, które z nich i w jakim stopniu zostały spełnione. Podstawę do przeprowadzenia omawianego badania w obszarze Gminy Miasta Bochnia, stanowiły materiały udostępnione przez Urząd Miejski w Bochni, w tym: protokoły z organizowanych w celu opracowania strategii warsztatów, raporty z realizacji strategii, czy sprawozdania z wykonania budżetów. Treść pracy została zorganizowana w trzech rozdziałach, z których pierwszy można nazwać teoretycznymi, drugi empiryczny, a trzeci badawczym.
The evaluation of strategy for the development of the municipality of Bochnia between 2007-2015
Keywords: rozwój lokalny; zarządzanie strategiczne; strategie rozwoju