Rozwój lokalny jako droga do poprawy atrakcyjności gminy i jej konkurencyjności w mikroregionie na przykładzie gminy Klucze - Kucaba Iwona (My University, 2006)
Potrzeba analizy i oceny działań wynika z konieczności zajęcia stanowiska wobec przewidywanych zmian otoczenia, które cechuje duża częstotliwość i dynamika zmian. Stabilizacja rozumiana jako niezmienność przestała być źródłem sukcesu. Dlatego też problemy związane z rozwojem lokalnym skłoniły autora do wyboru niniejszego tematu. Celem niniejszej pracy jest zbadanie czy rozwój lokalny wpływa na stopień atrakcyjności gminy, a co za tym idzie czy gmina jest konkurencyjna w mikroregionie.
Local development as way to improve attractiveness and competitiveness of the local government within the micro region as shown on the example of local government Klucze
Keywords: samorząd terytorialny; gmina; rozwój gminy; mierniki rozwoju lokalnego; gmina Klucze; mikroregion; analiza SWOT