Specyfika i ograniczenia analizy finansowej w ocenie efektywności apteki - Szyperek - Baścik Grażyna (My University, 2002)
Niniejsze opracowanie jest próbą pokazania na przykładzie apteki jak osiągane wyniki finansowe są uzależnione od regulacji państwowych. Kierownictwo apteki obserwując na przestrzeni ostatnich trzech lat obniżanie się poziomu rentowności jest pozbawione możliwości oddziaływania na zaistniałą sytuację. Przykład ten ukazuje, że w niektórych przypadkach by osiągnąć w pełni użyteczną informację istnieje konieczność weryfikacji otrzymanych wyników analiz o wpływy powstałe np. ze specyfiki prowadzonej działalności. Jest to znaczące utrudnienie w stosowaniu analizy finansowej.
Keywords: analiza finansowa; ocena efektywności; ustawa o rachunkowości; bilans; rachunek zysków i strat; analiza wskaźnikowa; apteka