Statystyka ruchu granicznego w Karpackim Oddziale Straży Granicznej - Kurnyta Jacek (My University, 2008)
Główną przesłanką napisania niniejszej pracy obejmującej zagadnienia związane z działalnością Straży Granicznej w Polsce oraz statystyką ruchu granicznego było zainteresowanie organizacją Straży Granicznej, podstawami prawnymi jej funkcjonowania i zadaniami, jakie są domeną tej formacji. Połączenie informacji zawodowych z elementami statystyki, która zawsze leżała w kręgu zainteresowania autora pracy było podstawą decyzji o podjęciu badań nad tematem ruchu granicznego na granicy polsko – słowackiej chronionej przez Karpacki Oddział Straży Granicznej w Nowym Sączu. Głównym celem napisania pracy jest zapoznanie się z danymi statystycznymi o ruchu granicznym na przestrzeni ostatnich kilku lat. Całość badań przygotowana i przeprowadzona została na potrzeby napisania niniejszej pracy. Badania statystyczne przeprowadzone zostały w czterech etapach: − przygotowaniu badań, w tym: ustaleniu celu badania, określeniu przedmiotu badania (zbiorowości i jednostki statystycznej), określeniu jednostki sprawozdawczej (źródeł danych), decyzji co do metody badania (pełne czy częściowe), postawieniu hipotez badawczych. − obserwacji statystycznej, − opracowaniu i prezentacji materiału statystycznego,− analizie, w tym wnioskowaniu i weryfikacji hipotez badawczych. Problem badawczy niniejszej pracy związany jest ze zmianami politycznymi w Polsce w ostatnich kilku latach. Problem badawczy brzmi: czy po wejściu Polski do Unii Europejskiej wzrósł ruch graniczny na granicy polsko - słowackiej? Celem przeprowadzonych badań jest analiza ruchu granicznego na granicy polsko – słowackiej w latach 2001 – 2007 z uwzględnieniem ruchu osobowego i drogowego na podstawie statystyk prowadzonych przez Straż Graniczną. Przedmiotem badania będą osoby i samochody przekraczające granicę w granicznych placówkach kontrolnych - 53 - zlokalizowanych na granicy polsko – słowackiej. W przypadku badań ruchu granicznego przeprowadzone zostaną badania pełne, tj. w badaniach weźmie udział cała populacja, która w latach 2001 – 2007 przekraczała granicę polsko – słowacką. Dane statystyczne pochodzą wyłącznie ze źródeł wtórnych tj. statystyk ruchu granicznego publikowanych corocznie przez Komendę Główną Straży Granicznej w Warszawie – udostępnianych na stronie internetowej www.strazgraniczna.pl124. Postawiony problem badawczy rozwiązany zostanie dzięki weryfikacji następujących hipotez badawczych: Hipoteza 1: osobowy ruch graniczny (Polacy + cudzoziemcy) wzrósł w 2005 roku (pierwszym pełnym roku członkowskim w Unii Europejskiej) w porównaniu z rokiem 2003 (ostatnim pełnym roku przed wejściem do Unii Europejskiej). Hipoteza 2: drogowy ruch graniczny (samochody osobowe) wzrósł w2005 roku w porównaniu z rokiem 2003. Hipoteza 3: drogowy ruch graniczny (autobusy) zmalał w 2005 roku w porównaniu z rokiem 2003. Hipoteza 4: notuje się wzrost osobowego (Polacy + cudzoziemcy) ruchu granicznego w porównaniu do roku poprzedniego w okresie 2001 – 2007. Do analizy danych statystycznych wybrane zostały proste, ale skuteczne metody, techniki i narzędzia badawcze. Metody, narzędzia i techniki badawcze zostały wybrane tak, aby dzięki wynikom analizy możliwa była weryfikacja hipotez badawczych. Należy pamiętać, że badający ma swobodę w doborze metod badawczych, co pozwala na wybór tych, które są najbardziej znane i pozwalają na analizę posiadanych danych. W badaniach wykorzystana zostanie metoda zwana analizą danych zastanych Analiza danych zastanych (tj. danych pochodzących ze źródeł wtórnych) to analiza danych zgromadzonych, przetworzonych i udostępnionych przez Komendę Główną Straży Granicznej. Z dużej gamy technik badawczych wybrane zostały dwie: technika badania dokumentów oraz technika analizy danych (w zakresie danych statystycznych). Narzędziem badawczym w procesie badawczym jest skoroszyt MsExcel 2003 umożliwiający analizę danych statystycznych.
Statistics of Border Traffic in Carpathian Squad of Border Guard
Keywords: statystyka jako nauka; badania statystyczne; Straż Graniczna; statystyka ruchu granicznego