Systemy wyborcze. Konsekwencje zmian systemów wyborczych - Kuźbik Łukasz (My University, 2007)
Jedyną pewną i stałą jest zmiana. To zdanie w odniesieniu do systemu demokratycznego jest niezwykle trafne. Demokracja to byt bardzo dynamiczny, który zmienia się cały czas podążając w kierunku ideału. System wyborczy, jako element nierozerwalnie związany z systemem demokratycznym również poddawany jest zmianom i modyfikacjom. Przedmiotem zainteresowania autora w niniejszej pracy będą konsekwencje zmian systemów wyborczych. Kwestią niezwykle istotną jest przedstawienie wpływu, jaki mają systemy wyborcze na kształt systemów politycznych, a w konsekwencji również na kształt demokracji. zmiana systemu wyborczego ma wpływ na funkcjonowanie systemu politycznego. Głównym celem niniejszej pracy będzie udowodnienie powyższej tezy i pokazanie konsekwencji zmian systemów wyborczych. Ważne jest, że zmiany te są procesami, które mogą istnieć tylko w systemie demokratycznym, ale jednocześnie mogą system ten kształtować. Udowodniając twierdzenie, że zmiana systemu wyborczego, wpływa na funkcjonowanie systemu politycznego autor posłuży się przykładami czterech demokracji przedstawicielskich, w których takie zmiany miały miejsce.
Electoral systems. The consequences of changing electoral systems
Keywords: systemy wyborcze; okręgi wyborcze; wielkość parlamentu; próg wyborczy; struktura list wyborczych; typologia systemów wyborczych; systemy pluralistyczne; systemy większości absolutnej; systemy semiproporcjonalne; systemy proporcjonalne; zmiana systemu wyborczego