Identyfikacja ponadczasowych czynników wzrostu gospodarczego na podstawie wybranych okresów ekonomicznej historii Polski - Nowak Andrzej (My University, 2006)
Celem niniejszej pracy jest identyfikacja i analiza tych czynników wzrostu, które w gospodarce polskiej doprowadziły do okresów długotrwałego wzrostu gospodarczego bez względu na sytuację geopolityczną, pieniężną, wymianę handlową czy ustrój społeczno-polityczny. W pracy przedstawiono wybrane teorie wzrostu oraz wzrost gospodarczy w czasach starożytnych z uwzględnieniem takich czynników jak kapitał, praca i postęp techniczny. Dokonano analizy podstawy wzrostu w okresie kolonizacji na prawie niemieckim, z odniesieniem się do poszczególnych czynników wzrostu z modelu R. Solowa. Opisano okres obecnej transformacji ustrojowo-ekonomicznej. Zaprezentowano wszystkie czynniki wzrostu z poszczególnych okresów i przeanalizowane ze względu na ich znaczenie i wzajemne powiązania. Przedstawiono wnioski z przeprowadzonej analizy wybranych okresów wzrostu gospodarczego, ze szczególnym uwzględnieniem ich przydatności do oceny i prognozowania tendencji w odniesieniu do obecnego okresu wzrostu.
Identification of permanent factors of economical growth in the chosen periods of Polish economical history
Keywords: zarządzanie; ekonomia; wzrost gospodarczy; model R. Solowa; determinanty wzrostu gospodarczego