Rozwój edukacji w Polsce po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej na przykładzie programów i projektów realizowanych na terenie Powiatu Tarnowskiego - Wopińska, Iwona (My University, 2011)
Praca ma na celu charakterystykę polskiego systemu edukacyjnego na tle rozwiązań europejskich oraz przybliżenie korzyści dla rozwoju edukacji po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej. Jako przykład źródeł korzyści wykorzystano programy i projekty realizowane w latach 2008 - 2011 przez szkoły powiatu tarnowskiego. W pierwszym rozdziale analizie poddane zostały systemy edukacyjne w Polsce oraz innych wybranych państwach Unii Europejskiej. Podjęto próbę przedstawienia aktualnego stanu oświaty w krajach Unii Europejskiej. Przedstawione zostały także podobieństwa i różnice w szkolnictwie wyższym krajów członkowskich. Rozdział przybliża też kwestię uznawalności dokumentów o wykształceniu w Polsce i za granicą. Drugi rozdział został poświęcony europejskim programom wspierającym edukację i rozwój szkolnictwa. Opisane zostały programy wymiany młodzieży, program uczenia się przez całe życie. W rozdziale zawarte są informacje na temat przeciwdziałania procesowi zbyt wczesnego kończenia edukacji poprzez realizację celów strategii „Europa 2020”.Trzeci rozdział odnosi się do działań w ramach priorytetów w polskiej edycji Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Z kolei w rozdziale czwartym przeanalizowano wybrane programy pomocowe, realizowane w szkołach ponadgimnazjalnych na terenie powiatu tarnowskiego. Zakres czasowy prezentowanej w pracy problematyki dotyczy głównie lat 2007-2011. W pracy została wykorzystana dostępna literatura naukowa, źródła prawne, materiały z portali internetowych instytucji państwowych oraz dokumenty dotyczące realizacji projektów unijnych na terenie powiatu tarnowskiego udostępnione przez Wydział Edukacji Starostwa Powiatowego w Tarnowie.
Development of education in Poland after the Polish accession to the European Union as exemplified by schemes and projects carried out in Tarnów County
Keywords: system edukacji; Polska; Unia Europejska; kwalifikacje zawodowe; programy pomocowe UE