Programowanie w języku C# na przykładzie gry RPG „Fajnal Fantazyyyy 0” - Fabijański, Maciej (My University, 2008)
Tematykę pracy licencjackiej wybrałem zgodnie ze swoimi zainteresowaniami tak, aby pisanie pracy było przyjemnością. Inspiracja na stworzenie gry RPG (role playing game) była saga gier „Final Fantasy”. Celem gry było rozwijanie umiejętności postaci oraz zdobywanie doświadczenia potrzebnego do pokonywania coraz to trudniejszych przeciwników. Głównym celem pracy jest ukazanie możliwości środowiska programistycznego C# oraz produktu Microsoft Visual Studio.NET. Do stworzenia części programistycznej gry „Fajnal Fantazyyyy 0” użyto środowiska Microsoft Visual Studio.NET 2005, do stworzenia grafiki posłużono się programem CorelDRAW Graphics Suite X3. C# jest nowoczesnym językiem obiektowym, umożliwiającym programistom szybkie i łatwe tworzenie rozwiązań dla platformy Microsoft .NET, która ze swej strony oferuje narzędzia i usługi w pełni wykorzystujące możliwości sprzętu i komunikacji. Elegancka konstrukcja języka, łącząca surową siłę języka C++ z prostotą środowiska Microsoft Visual Basic, sprawia, że C# znakomicie nadaje się do tworzenia wielu składników - od obiektów biznesowych wysokiego poziomu po aplikacje poziomu systemowego.
RPG game „Fajnal Fantazyyyy 0” as an example of C# language programming
Keywords: języki programowania; język programowania C#; gry komputerowe; grafika komputerowa; programowanie obiektowe