Nowoczesne metody i techniki zarządzania projektami. Rozszerzone o programy komputerowe wspomagające zarządzanie projektami - Kondziałka Tomasz (My University, 2005)
W okresie ostatnich kilkunastu lat, zainteresowanie tematyką zarządzania projektami (project management), nabrało ogromnego znaczenia. Wiele osób rozpoczęło prace w tej dziedzinie. Znaczenie zarządzania projektami dostrzegane jest nie tylko przez managerów liczących się firm, ale również przez osoby nie będące jeszcze kierownikami projektów, bowiem dziedzina ta ma duży potencjał wzrostowy. Wiedza o zarządzaniu projektem staje się kluczowym elementem aby sprawnie i skutecznie zarządzać przedsiębiorstwem. Fakt ten świadczy o tym, że poszukiwani są wyspecjalizowani w tej dziedzinie kierownicy projektu (Project Managerowie), którzy wykorzystując odpowiednie w danej sytuacji metody zarządzania projektem przyczyniają się do osiągnięcia przez firmę sukcesu. Skuteczne przeprowadzenie projektu sprawia właśnie, że firmy zajmują czołowe miejsca na rynku, stając się liderami. Aby zwiększyć szanse powodzenia projektu, a tym samym sukces firmy, potrzebne są odpowiednie metody zarządzania projektami. W tej dziedzinie jednak, udało się wykształcić bogaty zestaw praktycznych narzędzi i metod. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie właśnie nowoczesnych metod i technik wspierających zarządzanie projektami. W odróżnieniu od wielu dziedzin, nie ma jednego dobrego sposobu czy metody zarządzania projektami. Zamiarem autora jest więc, pokazanie najlepszych z nich, zarówno od strony teoretycznej jak i praktycznej. Istotnym elementem pracy będzie także przedstawienie komputerowych narzędzi, systemów czy aplikacji wspierających zarządzanie projektami, do których należą między innymi Primavera Systems czy Microsoft Office Enterprise Project Management Solution - kompleksowe narzędzie wspomagające zarządzanie projektami na poziomie organizacji.
Keywords: zarządzanie projektami; projekty; technika wykresów Gatta; metoda ścieżki krytycznej- CPM; technika PERT; technika mind mappingu; Primavera Projekt Planner; Microsoft Office Project Professional 2003