Analiza Finansowa na przykładzie przedsiębiorstwa Novitus S.A. - Zieniuk, Cezary (My University, 2011)
Analiza finansowa jest jedną z najważniejszych czynności jakie powinni stosować przedsiębiorcy do oceny kondycji finansowej firm. Jest ona przydatna zarówno dla przedsiębiorców, menedżerów, inwestorów jak i innych interesariuszy. Dzięki analizie finansowej mamy możliwość poznania kondycji finansowej danej firmy, wpływ poszczególnych czynników na zyskowność przedsiębiorstwa oraz wiele innych przydatnych parametrów. Niniejsza praca przedstawia problem analizy finansowej na podstawie oceny kondycji finansowej firmy Novitus S.A. Podczas pisania pracy korzystałem głównie ze źródeł książkowych dotyczących tematyki analizy finansowej oraz bieżących ustaw związanych z rachunkowością. Badania przeprowadziłem głównie na podstawie informacji ze sprawozdań finansowych wybranej firmy w latach 2007 – 2009 oraz bieżących danych o firmie znajdujących się na stronie internetowej spółki. Moja praca potwierdza istotność stosowania analizy finansowej. Dzięki przeprowadzonej analizie można wyciągnąć kluczowe wnioski, które świadczą o pozytywnej sytuacji finansowej firmy Novitus S.A. Wiedza z badania pomaga przewidzieć pozytywny kierunek zmian w finansach firmy. Takie informacje są bardzo cenne i pożądane w świecie biznesu, ponieważ pomaga podjąć kluczowe decyzje przez firmę i jej interesariuszy

Financial analysis is one of the most important activities that businesses should use to evaluate financial health of companies. It is useful both for entrepreneurs, managers, investors and other stakeholders. Thanks to the financial analysis, we are able to know the financial situation of the company, the impact of various factors which influence profitability and many other useful factors. This paper presents the problem of financial analysis of Novitus PLC. While writing this thesis, I used mainly books as source of information of financial analysis topic. The research was done mainly using financial statements of the company regarding to years 2007-2009 and current information about a company located in the company's website. My work confirms the importance of using the financial analysis. Through this analysis, the key conclusions can be drawn, showing a positive financial situation the Novitus PLC. Knowledge of this study helps to predict strong development in the finances of the company. Such information is very valuable and desirable in nowadays’ business world, because it helps to make key decisions by the company and its stakeholders.
Financial analysis: the case of Novitus S.A.
Keywords: analiza finansowa; ocena kondycji finansowej; rachunkowość; analiza wskaźnikowa; sprawozdanie finansowe; przedsiębiorstwo; zarządzanie finansami; Novitus