Płacowe i pozapłacowe rodzaje motywacji jako funkcja skutecznego zarządzania - Kania, Marta (My University, 2010)
Celem niniejszej pracy jest wykazanie, które czynniki płacowe czy pozapłacowe mają większy wpływ na skuteczne zarządzanie firmą oraz poprzez zastosowanie jakich technik i systemów motywacyjnych możemy osiągnąć wysoką efektywność pracy. Zasadniczym celem badań jest wykazanie, które czynniki motywacji płacowe czy pozapłacowe mają większy wpływ na skuteczne zarządzanie firmą oraz poprzez zastosowanie jakich technik i systemów motywacyjnych możemy osiągnąć wysoką efektywność pracy. Problemy szczegółowe: 1. Jakie czynniki wynagrodzenia motywują najbardziej pracowników do pracy? 2. Jaki rodzaj pozapłacowych elementów motywacji wpływa na efektywność pracy? 3. Czy delegowanie zadań utożsamia pracowników z firmą? 4. Czy szef może być „motywatorem”? 5. Czy istnieje różnica motywowania pracowników dobrze zarabiających od tych, którzy całe wynagrodzenie przeznaczają na podstawowe potrzeby? Sformułowano następujące hipotez : I : Płacowe czynniki wynagrodzenia najefektywniej motywują pracowników do pracy. II : Pozapłacowe elementy odgrywają istotną rolę w skutecznym zarządzaniu przedsiębiorstwem. Do celów badawczych została wykorzystana ankieta. Grupa badawcza liczyła 30 osób. W skład grupy wchodzili zarówno mężczyźni jak i kobiety, 21 mężczyzn oraz 9 kobiet. Badanie zostało przeprowadzone w dniach 23-29.11.2009. Wnioski jakie nasuwają się po przeanalizowaniu wyników ankiety sugerują, iż płacowe czynniki motywacji wynagrodzenia najefektywniej motywują pracowników do pracy.
Financial and beyond – financial ways/ kinds of motivation as a function of an effective management
Keywords: motywacja; motywacje płacowe; motywacje pozapłacowe; zarządzanie