LanSpectrum System do klasyfikacji zasobów IT - Jasiński, Marek (My University, 2009)
Pracując w dużej firmie na stanowisku Administratora IT wcześniej czy później należy zadać sobie pytanie ile komputerów podpiętych jest do sieci, jakie adresy IP z puli są jeszcze wolne. Kto w danym momencie jest użytkownikiem Pc’ta oraz jakie oprogramowanie jest zainstalowane na poszczególnych komputerach i jaki jest jego numer seryjny? Bez specjalistycznego systemu, który służy do celów katalogowania urządzeń IT jesteśmy skazani na czasochłonną pracę z wykorzystaniem kartki i ołówka. Praca w Firmie P.H.U. Wiśniowski nie różni się niczym od podanych wcześniej przykładów. Firma P.H.U. Wiśniowski zajmuje się produkcją bram i ogrodzeń. Znajduje się na rynku prawie od 20 lat. Na obecną chwilę zatrudnionych jest ponad 1000 pracowników. Park IT firmy liczy ponad 200 komputerów, kilkanaście serwerów sieciowych oraz kilkadziesiąt maszyn i czytników wyposażonych w interfejsy sieciowe. W obecnym momencie administratorzy IT wspomagają się przy trzymaniu tego parku maszynowego plikiem accessa z kilkoma formularzami. Wadą tego rozwiązania jest brak możliwości szybkiego zaawansowanego wyszukiwania podstawowych informacji na temat poszczególnych PC’tów i urządzeń, które mają pod swoja opieką. Dlatego postanowiłem napisać aplikację, która umożliwi zaawansowaną obsługę takich urządzeń. Głównym celem tego programu jest możliwość wyszukiwania informacji o sprzęcie IT. Dodatkowo program posiada możliwość generowania raportów o komputerach znajdujących się w poszczególnych komórkach organizacyjnych firmy.
LanSpectrum The system for classification of IT resources
Keywords: administrator; programowanie