Metodyka oceny zdolności kredytowej oraz ryzyko kredytowe związane z udzieleniem kredytów w Banku Spółdzielczym w Limanowej - Dudzik, Dorota (My University, 2012)
Praca przedstawia metodykę oceny zdolności kredytowej oraz sposoby minimalizacji ryzyka kredytowego stosowane przy udzielaniu kredytów w Banku Spółdzielczym w Limanowej. Ukazano sposób postępowania, w przypadku udzielenia kredytu hipotecznego z odstępstwem od Metodyki. Rozdział przedstawiający przykład udzielonego kredytu pokazuje, że istnieje możliwość odstąpienia od wymogów instrukcji kredytowania, na co wpływa m.in. dobra dotychczasowa współpraca z bankiem oraz wysokie oceny punktowe potwierdzające rzetelność w spłacie wcześniej zaciąganych zobowiązań. Celem niniejszej pracy jest również zestawienie i przeanalizowanie istniejących form zabezpieczania przed ryzykiem kredytowym, znajdujących zastosowanie w polskim systemie bankowym oraz przedstawienie ich praktycznego zastosowania na przykładzie kredytu opisanego w czwartym rozdziale tej pracy.

This paper is focused on methodology of evaluation of credit rating and ways of minimising credit risk exposure when offering loans by Bank Spółdzielczy w Limanowej. This paper presents a procedure for giving mortgage with certain departure from the methodology. The section which outlines the loan example shows that it is possible to withdraw from the requirements of the instruction of giving credit, implied by e.g. previous good cooperation with the bank or high scoring, confirming the reliability of the previously contracted debt repayment. The purpose of this paper is also the comparison and analysis of existing forms of protection against credit risk, applicable in the Polish banking system, and presentation of their practical application on the example of credit described in the fourth chapter of this work.
Methodology of evaluation of credit rating and credit risk associated with ofering loans in Bank Spółdzielczy in Limanowa
Keywords: bank; wnioskodawca; kredyt; metodyka; ryzyko kredytowe; applicant; loans; methodology; credit risk