Finansowanie służby zdrowia w Polsce - Otulak, Paweł (My University, 2009)
W finansowaniu ochrony zdrowia w Polsce, treść budząca spory, dotyczy zasad finansowania i problemów związanych z zależnością między kosztami usługi medycznej a wysokością środków w systemie, do czego dołączyć należy zakres potrzeb przedstawicieli społeczeństwa. Powyższym zagadnieniom poświęcono niniejszą pracę, począwszy od przedstawienia i scharakteryzowania czterech podstawowych modeli finansowania służby zdrowia. W rozdziale I omówiono model Bismarckowskiego, Beveridge’a, Siemaszki oraz model rezydualny w celu ukazania fundamentu, na którym zbudowane są obecnie działająca ochrona zdrowia w wielu krajach. Następnie przedstawiono główne założenia reformy zdrowia przeprowadzonej w Polsce w 1999 roku oraz zmiany powstałe w roku 2003. Poruszono również zagadnienia finansowania służby zdrowia przez różne źródła: budżet państwa, samorząd terytorialny, z dochodów indywidualnych ludności oraz przez pracodawcę. Poruszono także problem komercjalizacji służby zdrowia. W rozdziale III jest mowa o kosztach wytwarzanych podczas poszczególnych usług w służbie zdrowia, obejmujących różne grupy i działania: infrastrukturę, personel medyczny, leki W rozdziale IV omówiono finansowanie kosztów leczenia szpitalnego oraz przedstawiono zasady finansowania publicznych i niepublicznych zakładów opieki zdrowotnej. Rozdział V poświęcono analizie i porównaniu sposobów finansowania służby zdrowia w Wielkiej Brytanii, USA oraz w Kanadzie.
Financing of health service in Poland
Keywords: finansowanie służby zdrowia; ochrona zdrowia