Myśl społeczna Jana Pawła II - zarys problematyki - Majewska, Aleksandra (My University, 2008)
Niniejsza praca składa się z wstępu, 6 rozdziałów, zakończenia oraz bibliografii. W rozdziale pierwszym dokonałam wprowadzenia w problematykę pojęć dobra i zła. Interpretując papieską książkę, starałam się zwrócić uwagę na rolę opatrzności i miłosierdzia w kwestii walki dobra ze złem. Uzupełnieniem tego rozdziału jest analiza najgroźniejszych systemów totalitarnych: nazizmu i stalinizmu. W rozdziale drugim charakteryzuję papieskie ujęcie wolności. Problematykę wolności staram się przybliżyć w oparciu o stanowiska wielkich filozofów oraz doktorów Kościoła. Rozdział kolejny – trzeci, poświęcony jest zagadnieniom: ojczyzna, naród, patriotyzm, kultura. Są to główne składowe wzorowego społeczeństwa. W następnym rozdziale, przedstawiam chrześcijańską Europę, prezentuje jej wkład w misję ewangelizacji. Rozdział piąty poświęcony jest problemom demokracji. W analizie tego zagadnienia uwzględniłam wady i zalety tego sposobu sprawowania władzy. Przedstawiłam rozwój i główne założenia demokracji. Rozdział szósty – ostatni, jest niejako podsumowaniem. Odnosi się on do zamachu i cudownego ocalenia Ojca Świętego. Niniejszy rozdział został opracowany głównie w oparciu o relację abp Stanisława Dziwisza. Dokonując analizy książki „Pamięć i tożsamość” korzystałam również z innych książek Jana Pawła II, a także opracowań Jego biografów. Budowa mojej pracy ma ścisły związek z rozkładem treści w książce „Pamięć i tożsamość”. Zastosowanie takiego schematu podkreśla i zachowuje logiczną ciągłość oraz akcentuje główne tezy papieskiego wywodu.
The Social Thought of John Paul II An outline of the issue
Keywords: Jan Paweł II (papież ; 1920-2005); filozofia