Portal internetowy promujący gminę Łącko - Szczepaniak, Janusz; Górka, Tomasz (My University, 2011)
Niniejsza praca została stworzona na potrzeby portalu regionalnego promującego gminę Łącko. Dotychczasowa witryna była stworzona tylko w języku HTML, co uniemożliwiało jej edycję przez osoby, nie znające wspomnianego języka lub niemające dostępu do serwera. Celem autorów było stworzenie systemu zarządzania treścią, który powinien umożliwić edycję witryny bezpośrednio za pomocą przeglądarki internetowej. Podczas pisania projektu wykorzystano następujące technologie: • PHP 5.0+ • MySQL 5.0+ • JavaScript • HTML • CSS. Bardzo ważnym aspektem przy tworzeniu stron internetowych jest ich kompatybilność z różnymi przeglądarkami internetowymi. Autorzy zadbali, aby system poprawnie funkcjonował na wszystkich przeglądarkach nowszych od IE 6+, co nie wyklucza poprawnego działania w wersjach starszych. Użyte w witrynie technologie webowe pozwalają w łatwy sposób dla użytkownika końcowego, jak i administratora, zarządzać całym portalem. W celu poprawy bezpieczeństwa, a także aby zabezpieczyć witrynę przed niechcianym spamem, wprowadzony został moduł rejestracji z akceptacją poprzez adres email. Możliwości portalu: • Automatyczna rejestracja użytkowników. • Logowanie użytkowników. • Zarządzanie użytkownikami. • Dynamiczne tworzone i zarządzane menu strony. • Dodawanie i edycja wydarzeń. • Dodawanie i edycja newsów. • Moduł komentarzy. • Dynamiczna baza ogłoszeń. • Katalog firm. • Baza plików do pobrania. • Edytowalne strony statyczne. • Wyszukiwarka. • W pełni edytowalna wielopoziomowa galeria zdjęć. • Integracja z Facebook-iem.
Web portal promoting region of Łącko
Keywords: portale internetowe; gmina; promocja; system zarządzania treścią