Sposoby rozwiązywania konfliktów na gruncie organizacji. Analiza firmy Eko Art Ośrodek Szkoleniowy - Zając, Arkadiusz (My University, 2014)
Dziś podstawowym i najcenniejszym zasobem każdej firmy są zatrudnieni w niej pracownicy, a ich działania i realizowane cele stanowią o sukcesie całego przedsiębiorstwa. Stąd też istotne jest, aby w zespole pracowniczym procesy związane z komunikowaniem się zachodziły w jak najbardziej sprawny sposób. Dlatego głównym tematem niniejszej pracy są sposoby rozwiązywania konfliktów na gruncie organizacji. W ramach pracy zdecydowano się przeprowadzić badaniach metodą sondażu diagnostycznego. Jako technikę badawczą wykorzystano kwestionariusz ankiety. Część analityczna pracy została poprzedzona rozdziałami teoretycznymi, które dotyczyły zagadnień związanych z komunikacją i konfliktami. Analiza wyników badań miała pokazać, jaka jest komunikacja w firmie EKO-ART, jak często pojawiają się tam konflikty i jak są one rozwiązywane. Dzięki badaniom można przyjrzeć się sytuacji w firmie i ocenić, czy prowadzone zarządzanie zasobami ludzkimi jest skuteczne.

Today, the primary and most valuable asset of any company are they employees, and their activities and their objectives are important for the success of the entire enterprise. That’s why it is essential that in a team of employees communication occurred in the most efficient manner. Therefore, the main topic of this work are ways to resolve conflicts on the basis of the organization. As part of the work it was decided to carry out the research method of diagnostic survey. As a research technique used questionnaire. The analytical work was preceded by a theoretical chapters that address issues related to communication and conflicts. Analysis of the results showed in what condition is the company communication in ECO-ART, how often are conflicts there and how they are solved. Through research, we can look at the situation in the company and assess whether conducted human resource management is effective.
Ways to resolve conflicts in the organization. Analysis of Eko Art Training Centre
Keywords: komunikacja; komunikowanie się; konflikty; rozwiązywanie konfliktów; mediacja; negocjacje; communication; conflict; conflict resolution; mediation; negotiation