Konfigurowanie i administrowanie IPv6 w systemach Windows i Linux - Bednarski, Robert (My University, 2006)
Celem pracy jest zarówno opis poszczególnych cech protokołu jak i konfiguracja IPv6 w różnych systemach operacyjnych (Windows XP oraz Linux), pokazano w jaki sposób można uruchomić mechanizm IPv6 na swoim komputerze oraz przedstawiono zasady administrowania protokołu IPv6. Rozdział pierwszy zawiera zagadnienia dotyczące opisu protokołu IPv6, jego budowy oraz charakterystyczne cechy, które ten protokół posiada. W dalszej części rozdziału przedstawiono adresowanie IPv6 oraz mechanizmy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. W rozdziale drugim przedstawiono konfigurację IPv6 w Systemie Operacyjnym Windows XP oraz w Systemie Operacyjnym Linux. Omówiono także testową sieć 6bone oraz przedstawiono główne polecenia w Systemie Operacyjnym Windows XP służące do zarządzania (administrowania) IPv6. Rozdział trzeci prezentuje rutowanie w sieciach IPv6 oraz przedstawia główne protokoły rutowania służące między innymi do wymiany informacji pomiędzy systemami autonomicznymi. Ostatni, czwarty, rozdział przedstawia trendy rozwoju IPv6 na świecie oraz prezentuje organizacje wspierające wdrażanie protokołu nowej generacji jakim jest protokół IPv6.Omówiono także nową technologię 3G służącą do komunikacji bezprzewodowej.
The cnfiguration and administration of IPv6 in Windows and Linux Systems
Keywords: protokoły komunikacyjne; protokół IP; system operacyjny; protokoły routingu