Rola samorządu terytorialnego we wzmacnianiu społeczeństwa obywatelskiego i generowaniu kapitału społecznego na przykładzie miasta Nowy Sącz - Witowska, Maria (My University, 2013)
Celem pracy jest próba odpowiedzi na pytanie: Jakie działania podejmuje i jaką rolę spełnia samorząd miasta Nowego Sącza aby umacniać kapitał społeczny i wspierać społeczeństwo obywatelskie. Czy samorząd terytorialny zachowuje otwartość w stosunku do obywateli, tworzy mechanizmy wspomagające ich uczestnictwo w lokalnym życiu publicznym. Czy relacje sprzyjają współpracy, zaufaniu i budowie kapitału społecznego? Pod względem zasięgu praca obejmuje teren miasta Nowego Sącza. W pisaniu pracy cenne okazały się doświadczenia z szeroko pojmowanej obserwacji. Obraz, jaki zarysowuje się w wyniku tych doświadczeń oraz na podstawie danych empirycznych wskazuje na wytworzoną w mieście sieć powiązań, które generują kapitał społeczny. Z jednej strony dobra komunikacja władz miasta z mieszkańcami, podejmowanie i upublicznianie działań nakierowanych na rozwiązywanie problemów społecznych. Z drugiej strony lokalny przedsiębiorca, który rozwija działalność, podejmuje inicjatywy czyli ma swój udział w obszarze społeczno-gospodarczym oraz twórca i prezes działającej organizacji pożytku publicznego, aktywny, umiejący poderwać lokalną społeczność do działań. To tylko niewielki wycinek działań wspierających różnorodne formy aktywności społecznej.
Role of Local Government In reinforcing civil society and generating social capital: a case study from Nowy Sącz
Keywords: samorząd terytorialny; życie publiczne; kapitał społeczny; społeczeństwo obywatelskie; miasto; społeczności lokalne