Gospodarka finansami miast na prawach powiatu na przykładzie miasta Nowy Sącz - Poręba Agnieszka (My University, 2005)
Celem niniejszej pracy jest ocena gospodarki finansami miast na prawach powiatu na przykładzie miasta Nowy Sącz. Opisano funkcjonowanie samorządu terytorialnego – jego genezę, istotę i znaczenie, a także reformę i finanse sektora publicznego. Zaprezentowano decentralizację finansów publicznych w kontekście samodzielności samorządu terytorialnego. Przedstawiono gospodarkę finansową miasta Nowego Sącza na tle miast na prawach powiatu w latach 1999-2001 oraz dokonano jej analizy.
Keywords: jednostki samorządu terytorialnego; miasto na prawach powiatu; gospodarka finansami; decentralizacja finansów publicznych; sektor publiczny