Internetowe platformy handlowe - Kłys Marcin (My University, 2003)
Celem niniejszej pracy jest prezentacja internetowych platform handlowych. Zaprezentowano ideę handlu elektronicznego – produkty, usługi i przyczyny rozwoju tego typu handlu. Opisano podstawowe aspekty bezpieczeństwa, koncepcję ochrony danych osobowych, sposoby ochrony dostępu do informacji, zabezpieczenia płatności oraz sposoby kontroli. Przedstawiono pionierów handlu elektronicznego na świecie - 1-800-Flowers, Amazon.com, Dell, Trade Shop, Tesco, oraz internetowe platformy handlowe w Polsce – Wirtualny Sklep, Allegro, DSO i Direct Sales. Dokonano analizy przyszłości handlu elektronicznego uwzględniając rozwój infrastruktury i użytkowników sieci. Opisano sytuację handlu elektronicznego w wybranych krajach oraz opisano sklepy przyszłości.
Keywords: handel elektroniczny; internetowe platformy handlowe; zabezpieczenia płatności; usługi internetowe; ochrona danych