Zwiększenie aktywności internautów na portalach internetowych jako czynnik warunkujący efektywność komunikacji marketingowej - Kunysz, Marcin (My University, 2010)
Celem pracy jest identyfikacja sposobów zwiększenia aktywności internautów na portalach internetowych jako czynnika warunkującego efektywność komunikacji marketingowej. Ponadto w ramach pracy celem było rozpoznanie tematyki prowadzenia efektywnego marketingu w sieci i sprawdzenia czy opisane metody mają odzwierciedlenie w praktyce. W pracy została wykorzystana zarówno literatura zwarta jak i publikacje internetowe, które są bardzo bogatym źródłem informacji w analizowanym obszarze. Na podstawie przeprowadzonych badań dokonano analizy i oceny narzędzi wykorzystywanych do zwiększania aktywności internautów na portalach internetowych. Pierwszy rozdział pracy poświęcony jest wybranym zagadnieniom teoretyczno-metodycznym efektywnej komunikacji marketingowej w hipermedialnym środowisku internetowym. Rozdział drugi opisuje podstawowe narzędzia ilościowe stosowane do zwiększenia aktywności internautów na portalach internetowych. Rozdział trzeci pracy poświęcony jest narzędziom jakościowym wykorzystywanym do zwiększenia aktywizacji internautów. W ostatnim rozdziale pracy zaprezentowano wyniki badań bezpośrednich. Celem badania było zgłębienie tematyki marketingu internetowego w obszarze zwiększania aktywności internautów na portalach internetowych. W tym celu przeprowadzone zostały badania jakościowe, eksperckie. Techniką badawczą był indywidualny wywiad pogłębiony, który pozwolił na eksplorację analizowanego zagadnienia. Pracę kończy podsumowanie, w którym zaprezentowane wnioski płynące zarówno ze studiów literatury, jaki i ze zrealizowanych badań (pośrednich i bezpośrednich).
Increasing activity on the Internet portals as a factor determining the efficiency of marketing communication
Keywords: marketing; portal internetowy; marketing sieciowy; marketing wirtualny; efektywność; promocja; serwis internetowy; komunikacja marketingowa; aktywność internautów