Strategiczne aspekty zarządzania zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie międzynarodowym - Demkiewicz Emilia (My University, 2004)
Celem pracy jest przedstawienie systemu zarządzania zasobami ludzkimi od strony strategicznej, z uwzględnieniem aspektów związanych z działaniem firmy na rynku międzynarodowym na podstawie jednego z oddziałów amerykańskiego przedsiębiorstwa międzynarodowego działającego na rynku polskim od wielu lat. Zastosowano metodę wywiadu ustnego. Przedstawiono specyfikę oraz czynniki zarządzania pracownikami w różnych warunkach prawnych oraz kulturowych mających miejsce w przedsiębiorstwach międzynarodowych.
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; przedsiębiorstwa międzynarodowe; prawo pracy; aspekty kulturowe