Analiza możliwości ewaluacji programu społeczno-gospodarczego na przykładzie Strategii Rozwoju Gminy Chełmiec - Karkoszka Justyna (My University, 2008)
Gmina jako jednostka samorządu terytorialnego stanowi wspólnotą życia społecznego, a głównym zadaniem władz samorządowych jest tworzenie optymalnych warunków życia i funkcjonowania lokalnej społeczności. Wszelkie działania władz lokalnych są skierowane na zaspokajanie potrzeb bieżących oraz określanie przyszłych, w ustalonej perspektywie czasowej. Niewątpliwie strategia rozwoju gminy oraz zapisy w niej zawarte stanowią dokument ułatwiający realizację działań o charakterze długookresowym, jednak by tak się działo musi ona stanowić odpowiedź na rzeczywiste potrzeby mieszkańców gminy, a nie pozostać jedynie ozdobą urzędniczej półki, gdyż działania włożone w jej powstanie pozbawione zostają sensu, ale także zostaje nadużyte zaufanie osób zaangażowanych w jej opracowywanie. Celem niniejszej pracy jest analiza możliwości ewaluacji Strategii Rozwoju Gminy Chełmiec.
Analysis of the possibility of the evaluation of the social-economic program on the example of the Strategy of Development of Chełmiec community
Keywords: samorząd terytorialny; gmina; budżet gminy; finansowanie zadań publicznych; strategia rozwoju gminy; gmina Chełmiec; ewaluacja strategii rozwoju gminy Chełmiec