Kształtowanie strategii rozwoju jednostki samorządu terytorialnego na przykładzie gminy Nawojowa - Aleksander, Krystyna (My University, 2012)
Praca poświęcona jest zagadnieniom dotyczącym strategii rozwoju jednostki samorządu terytorialnego na podstawie gminy Nawojowa. Została napisana na podstawie literatury jak również ankiety przeprowadzonej wśród mieszkańców gminy. Na początku pracy analizie zostały poddane podstawowe pojęcia takie jak samorząd terytorialny, kształtowanie się wspólnoty, strategia rozwoju gminy, jednak głównym celem pracy było zbadanie postrzegania gminy Nawojowa przez mieszkańców. W wyniku badań okazało się, że gmina Nawojowa ma duży potencjał rozwojowy, a społeczność pomimo utrudnień i złego stanu rynku pracy jest zadowolona z zamieszkania nie chcąc się wyprowadzać i uważa, że gmina Nawojowa jest miejscem, w którym mieszka się coraz lepiej.

Work is devoted to issues relating to the development strategy of the local government on the basis of Municipalities Nawojowa. Was written on the basis of the literature as well as a survey of residents of the District. At the start of the analysis have been the basic concepts such as local government, the formation of communities, community development strategy, however, the main objective of this study was to investigate the perception of Municipalities Nawojowa by locals. The research found that the Municipality Nawojowa has great potential for development and community barriers and ill labor market is satisfied with the resident did not want to move out, and believes that Nawojowa community is a place where lives are getting better.
Formation of the local government development strategies on the basis of the municipality of Nawojowa
Keywords: samorząd terytorialny; społeczność lokalna; rozwój; strategia; planowanie; operacjonalizowanie; local government; local community; development; strategy; planning; operationalized