Zarządzanie zasobami ludzkimi w małym przedsiębiorstwie na przykładzie firmy Cukiernia”Targowa” - Bańbor, Katarzyna (My University, 2015)
Prezentowana praca stanowi przegląd różnych rozwiązań dotyczących zarządzania zasobami ludzkimi oraz próbą dopasowania polityki personalnej do małego przedsiębiorstwa. Będę chciała ukazać braki oraz inne rozwiązania w małym przedsiębiorstwie jakim jest Cukiernia „ Targowa”. Użyje w tym celu analizy SWOT oraz przeprowadzę badanie satysfakcji pracowników. Prezentowana praca stanowi przegląd różnych rozwiązań dotyczących zarządzania zasobami ludzkimi oraz próbę dopasowania polityki personalnej do małego przedsiębiorstwa. Po przeanalizowaniu najlepszym rozwiązaniem w firmie cukiernia „Targowa” będzie dobór pracowników za pomocą agencji doradztwa personalnego. W przedsiębiorstwie cukiernia „Targowa” dobrym rozwiązaniem będzie wprowadzenie przejrzystego, jasnego, zrozumiałego dla wszystkich systemu premiowania pracowników. Równie ważnym elementem, jest aby premia była znaczącą częścią wynagrodzenia każdego pracownika co powodowało by jego motywowanie do pozytywnej reakcji, czyli lepszych wyników w pracy. Po przeanalizowaniu wszystkiego rodzaju rozwiązań, w prezentowanej przeze mnie firmie należy wprowadzić ocenę pracownika. Najlepszą formą będzie regularna ocena, przekazywana pracownikowi osobiście, za pomocą ustnego przekazu. Będzie ona powodowała u pracownika mobilizację przy złych wynikach i dowartościowanie podczas wykonywania dobrze powierzonych zadań.

The presented work is the review of various solutions concerning the human resouce management and an attempt to match personnel policy with a small enterprise. I would like to show different solutions, or their lack, in a small „Targowa” confectionery enterprise. For that reason I will use a SWOT analysis and I will carry out an employee satisfaction survey. The presented work is the review of various solutions concerning the human resouce management and an attempt to match personnel policy with a small enterprise. After carrying out the analysis, the best solution in „Targowa” confectionery will be the selection of employees through human-resources consulting agency. In the „Targowa” confectionery enterprise a good solution will be an introduction of a clear and understandable bonus system for employees. Another important element is that the bonus should be a significant part of the salary of each employee, which would motivate to a positive reaction, therefore would lead to better work results. After the analysis of different solutions, performance appraisal should be introduced to the enterprise. The best form would be a regular appraisal, which is presented directly to the employee through the oral message. It will mobilize the employee in case of poor results and will bolster the employee’s confidence while performing well entrusted tasks.
The management of human resources in a small company as examplified by the ”Targowa” patisserie
Keywords: zarządzanie; zasoby ludzkie; firma; rekrutacja; rozwój; motywowanie; ocena; management; human resources; company; recruitment; development; reinforcement; evaluation