Zarządzanie łańcuchem dostaw na przykładzie firmy „Biały Miś” - Drąg, Bartłomiej (My University, 2015)
Celem pracy jest dokonanie oceny łańcucha dostaw na przykładzie firmy „Biały Miś”. Wszystkie informacje i dane dotyczące przedsiębiorstwa zostały zaczerpnięte z kilku różnych źródeł. Wybierając konkretne elementy, stworzyłem unikalną firmę, opartą głównie na własnym doświadczeniu oraz informacjach dostępnych ogólnie na temat przedsiębiorstw produkujących opakowania. Praca składa się z trzech głównych rozdziałów. Pierwszy rozdział przedstawia ogólne definicje, cechy oraz zasady zarządzania łańcuchem dostaw, jak i najnowsze strategię wykorzystywane przez nowoczesne przedsiębiorstwa. Na końcu rozdziału zostały przedstawione główne zagrożenia, jakie występują w całym łańcuchu dostaw. Rozdział drugi to przedstawienie trzech modeli zarządzania łańcuchem dostaw, które są wykorzystywane przed obecne firmy na całym świecie. W trzecim rozdziale przestawiona została firma „Biały Miś”, wraz z strukturami, krótkim opisem produktów oraz obecne strategię zatrudniania pracowników w całym przedsiębiorstwie. Rozdział kończy się przedstawieniem kanałów zaopatrzenia oraz dystrybucji. Na koniec ocena firmy „Biały Miś”

The aim of this work is assess the supply chain on the example of the “Biały Miś” company. All information and data were taken from several different sources. Choosing specific elements I created a unique company which is based mainly on my own experience and generally available informations of the companies that produce packages. The work consists three main chapters. For the end evaluation of the company „Biały Miś” The first chapter refers to characteristics and principles of supply chain management, as well as the latest strategy used by modern enterprises. At the end of the chapter there are presented the main risks that occur throughout the supply chain.
Supply chain management on the basis of „Biały Miś” company
Keywords: łańcuch dostaw; analiza łańcucha dostaw; strategia łańcucha dostaw; zarządzanie łańcuchem dostaw; zintegrowane zarządzanie; lean management; benchmarking; supply chain; supply chain analysis; supply chain strategy; supply chain management; integrated management; lean management; benchmarking