Wpływ wybranych obciążeń fiskalnych na finanse firmy w aspekcie kluczowych zmian w przepisach podatkowych w latach 2008-2010 na przykładzie firmy transportowej XXX Sp. z o.o. - Kowalik, Kinga (My University, 2011)
Tematyka praca magisterskiej dotyczy wpływu wybranych obciążeń fiskalnych na finanse Firmy w aspekcie kluczowych zmian w przepisach podatkowych na przestrzeni lat 2008 - 2010 na przykładzie Firmy Transportowej XXX sp. z o.o. Zaprezentowane poszczególne obciążenia fiskalne, instrumenty polityki podatkowej, czy zmiany w przepisach podatkowych, każdorazowo rozpatrywane są w aspekcie ich oddziaływania na finanse Firm. Analizie poddano trzyletni okres funkcjonowania Firmy Transportowej XXX sp. z o.o. Badania wykonano głównie w oparciu o szczegółową analizę Sprawozdań Finansowych Spółki, zapisów na kontach w księgach rachunkowych, dokumentację wewnętrzną Firmy z wykorzystaniem fachowej wiedzy z literatury przedmiotu oraz aktualnie obowiązujących aktów prawnych. W wyniku dogłębnej analizy jednoznacznie stwierdzono iż dla Przedsiębiorstwa XXX sp. z o.o. będącego płatnikiem niemalże każdego rodzaju podatku, obciążenia fiskalne w znacznym stopniu uszczuplają zasoby finansowe Spółki a niekiedy prowadzą do utraty płynności.

The subject matter of the master’s thesis concerns the influence of fiscal burdens on the finances of the Company in the aspect of key tax changes in the space of years 2008 – 2010, as exemplified by the limited liability Transport Company XXX. The presented financial burdens, fiscal policy instruments or tax regulations changes are considered each time in the aspect of their influence on finances of Companies. The subject analysis is the three-year working period of the limited liability Transporting Company XXX. The conducted researches were mainly based on detailed analyses of the Business Reports of the Company, bank accounts and account books records, internal documentation, and the use of professional subject literature as well as currently binding acts. As a result of the thorough analysis of the Company XXX, being a payer of almost every sort of taxes, it was unequivocally stated that the fiscal burdens considerably diminish the Company’s funds and sometimes lead to financial liquidity loss.
The influence of selected fiscal burdens on the finances of a company in the aspect of key tax changes in the space of years 2008-2010 exemplified by the limited liability transport company XXX
Keywords: finanse; wynik finansowy; obciążenia fiskalne; system podatkowy; przepisy podatkowe; rachunkowość; transport; finances; financial result; fiscal burdens; taxation; tax regulations; accountancy