Rola strategii i rozwoju procesów sprzedaży jako istotny element dystrybucji produktów premium, na przykładzie amerykańskiego kanału filmowego HBO - Pęksa Maciej (My University, 2004)
Analiza zmian na dzisiejszym rynku nasuwa myśl, że umiejętność dopasowywania strategii marketingowej i sprzedażowej produktu oraz ciągłe badanie potrzeb klienta będzie czynnikiem krytycznym przesądzającym o sukcesie firmy. W wielu wypadkach decydującym o tym, kto utrzyma się na rynku i zwycięży w walce konkurencyjnej. Celem pracy jest udowodnienie roli strategii i rozwoju procesów sprzedaży w rozszerzeniu dystrybucji produktu i sukcesie firmy, a w szczególności:1.Przedstawienie rozwoju dystrybucji produktu premium na podstawie amerykańskiego kanału filmowego HBO. 2.Udowodnieni roli innowacyjności w procesach dystrybucji. W niniejszej pracy autor przede wszystkim będę chciał wykazać, że oczekiwane przez firmę wyniki sprzedażowe są uwarunkowane rynkiem, cechami produktu, budżetem inwestycyjnym, prowadzonymi działaniami marketingowymi, ale także strategią sprzedaży i innowacyj noścą jej działania oraz ciągłymi poszukiwaniami nowych rozwiązań. To ona pozwala walczyć z konkurencją oraz innymi przeciwnościami w drodze do odniesienia sukcesu. Dokonana przez autora analiza rynku, sprzedaży HBO na podstawie danych firmy, mix dystrybucyjny firmy HBO, towarzyszące mu działania marketingowe oraz zachowania konsumentów dążą do powyższego celu.
Keywords: sprzedaż detaliczna; media; dystrybucja; telewizja kablowa; HBO; kanały filmowe; strategie sprzedaży; innowacyjność