Style kierowania menadżerów a stres zawodowy - Kurek, Agata (My University, 2011)
Polem badań i rozważań w mojej pracy będzie grupa sprzedawców i ich menadżerów oraz ich zależności względem siebie. Czy menadżer stosując odpowiedni styl zarządzania może uniknąć narażenia się na stres lub zmniejszyć jego skutki, czy może jest to rzecz nieunikniona w związku ze stawianymi przed nim wysokimi wymaganiami przełożonych oraz oczekiwaniem na szybkie efekty jego pracy. W rozdziale pierwszym omówione zostały na podstawie literatury przedmiotu zagadnienia dotyczące osoby menadżera i jego roli w organizacji, style kierowania i omówienie czym te style powinny się charakteryzować, a także pokazanie co to jest stres zawodowy i co jest przyczyną jego powstawania? W rozdziale drugim przedstawiono cel badań oraz charakterystykę problemów badawczych, przedstawione tu zostaną metody i techniki badawcze oraz charakterystyka firmy odzieżowej United Color of Benetton, w której badania te zostały przeprowadzone. W rozdziale trzecim przedstawione zostaną wyniki badań przeprowadzonych na postawie ankiety w kwestii wpływu cech i umiejętności menadżerów oraz wpływu wykorzystywanych przez nich stylów kierowania na proces zarządzania firmy i występowanie wśród pracowników stresu zawodowego.
Manager's styles of management and occupational stress
Keywords: sprzedawca; menedżer; stosunki międzyludzkie; styl zarządzania; zarządzanie firmą; stres zawodowy