Strategiczna Karta Wyników jako narzędzie zarządzania na przykładzie firmy "ZIOŁOPEX" - Jacak Aleksandra (My University, 2004)
W wieku rewolucji informacyjnej firmy odniosą sukces dzięki inwestowaniu i zarządzaniu swoimi aktywami intelektualnymi. Specjalizacja zawodowa w ramach organizacji musi zostać zintegrowana poprzez procesy biznesowe zorientowane na satysfakcję klienta. Produkcję masowych wyrobów i świadczenie standardowych usług muszą zastąpić elastyczne, szybkie, terminowe i wysokiej jakości dostawy nowatorskich produktów i usług, dostosowane do zindywidualizowanych potrzeb docelowego segmentu klientów. Źródłem nowatorstwa oraz usprawnień produktów, usług i procesów będzie przeszkolony personel, wyrafinowane technologię informatyczne oraz właściwe procedury organizacyjne. Postępów ani sukcesu organizacji inwestujących w nabywanie nowych umiejętności nie da się mierzyć ani motywować w krótkim czasie stosując tradycyjny model rachunkowości finansowej. Model ten stworzony dla potrzeb przedsiębiorstw handlowych i produkcyjnych ery rewolucji przemysłowej mierzy zdarzenia przeszłe, a nie inwestycje w umiejętności, które będą źródłem wartości w przyszłości. Firma, która chce odnosić sukcesy na konkurencyjnym rynku musi posiadać nie tylko dobrą strategię, ale przed wszystkim zdolność do jej rzeczywistej realizacji. I właśnie ta zdolność rozumienia jako system zarządzania strategicznego, jest głównym zagadnieniem podjętej pracy. Celem badawczym pracy jest wskazanie wykorzystania Strategicznej Karty Wyników jako systemu zarządzania przedsiębiorstwem, umożliwiając mu uzyskanie przewagi konkurencyjnej.
Keywords: zarządzanie strategiczne; analiza sektorów; analiza konkurencji; metoda pięciu sił Portera; analiza grup strategicznych; punktowa ocena atrakcyjności sektora; zarządzanie przedsiębiorstwem; Strategiczna Karta Wyników