Osiedlowe Sieci Komputerowe. Technologie i zagrożenia - Stańczyk Krzysztof (My University, 2006)
Celem pracy jest przedstawienie zagadnień związanych z projektowaniem, budową i prowadzeniem osiedlowych sieci lokalnych, w tym standardów dotyczących sieci a także zagrożeń czyhających na użytkownika. Pierwszą część wypełnia teoria na temat powstawania sieci komputerowych, co stanowi nieodzowny element poznawania działania sieci, a także pomaga poznać przyczyny popularności najważniejszych rozwiązań technicznych. W drugiej części zajęto się konstrukcją sieci od strony topologii logicznej i fizycznej. Co więcej, przedstawiono obecnie używane urządzenia oraz media transmisyjne służące do budowy sieci osiedlowej oraz opisano najważniejsze zalety i wady tych urządzeń. Ostatnim aspektem poruszanym w tym rozdziale są protokoły sieciowe takie jak TCP/IP czy IPX/SPX. Trzeci rozdział traktuje o zabezpieczeniach sieci. Ze względu na rozległą tematykę a także na fakt, iż wielu ludzi nie zdaje sobie z tego zupełnie sprawy, postanowiono skupić się na podstawowych zabezpieczeniach sieci bezprzewodowych W każdym z tych rozdziałów przedstawiłem także rady na temat stosowanych mechanizmów i określono, które z nich warto użyć przy budowie sieci osiedlowych. Ostatnim, jednakże najważniejszym z punktu widzenia samego procesu budowy i administracji rozdziałem, jest rozdział czwarty, w którym skupiono się nad konfiguracją podstawowych usług sieciowych takich jak: DHCP, DNS, POP3, SMTP, HTTP czy FTP. Z punktu widzenia rozwoju i ewolucji sieci osiedlowych, można spodziewać się, iż w najbliższej przyszłości sieci osiedlowe ugruntują swą pozycję na rynku telekomunikacyjnym, a także staną się częścią infrastruktury miejskiej, takiej samej jak telefon czy telewizja. W przyszłości nie będzie możliwe życie bez sieci a nowoczesne sieci wyposażone będą w wiele nowych, nieznanych obecnie urządzeń poprawiających jakość i dodających nowe funkcjonalności.
Community Computer Networks: technologies and threats
Keywords: sieci komputerowe; technologie; zagrożenia; zabezpieczenia; sieci osiedlowe