Style życia i ich wpływ na handel w kontekście psychologii zachowań - Jabłońska Wioletta (My University, 2007)
Współczesna psychologia to ogromny obszar wiedzy, zarówno teoretycznej jak i stosowanej. Jest bardzo szeroką dziedziną odgrywającą istotną rolę w życiu człowieka. Obejmuje psychologiczne poznawanie ludzi i analizę zachowań człowieka w różnych sferach jego życia. Analizuje oddziaływania, które mogą skłonić jednostki do specyficznych, często niezrozumiałych zachowań. Psychologia daje szereg możliwości wykorzystania jej w różnych dziedzinach oraz celach. Praktyczne zastosowanie znalazła też w handlu, co stanowi przedmiot niniejszej pracy. Globalizujący się świat powoduje migrację i ujednolicenie systemów wartości, stylów życia, sposobów zaspokajania potrzeb, wytwarzają się swoiste rytuały konsumpcyjne. Styl życia jako zewnętrzny przejaw ludzkich postaw, wartości w ostatnich latach charakteryzuje się raczej zmianami niż stabilizacją a procesy integracyjne, otwarcie granic i zmiany społeczne w Europie sprawiają, że handel nabiera szerszego wymiaru. Zmiana stylu życia, postaw i zachowań pociąga za sobą zmiany w trendach konsumenckich a zatem handel detaliczny przybiera nowy kształt i formy. Niniejsza praca ma na celu poznać współczesny styl życia i określić jego wpływ na handel poprzez obserwację zachowań konsumentów i ich preferencje zakupowe.
Life styles and their impact on a trade in context of psychology of behavior
Keywords: style życia i zachowania ludzkie; psychologia; handel detaliczny; zachowania konsumentów; system relacji z klientem CRM; firma handlowa "Alma Market" S.A.