Analiza sytuacji ekonomiczno - finansowej przedsiębiorstwa jako element badania zdolności kredytowej Hotelu "Lambada" przez Bank Spółdzielczy w Limanowej - Kęska, Halina (My University, 2011)
Niniejsza praca dotyczy problematyki związanej z zasadami udzielania kredytów dla podmiotów gospodarczych, oferowanych przez Bank Spółdzielczy w Limanowej. Celem pracy jest przedstawienie tematyki związanej z działalnością banku w zakresie procedury badania zdolności kredytowej. Praca składa się z trzech rozdziałów. Pierwszy rozdział przedstawia istotę i rolę analizy finansowo ekonomicznej sporządzanych w przedsiębiorstwie. Skupia się szczególnie na omówieniu podstawowych wielkości ekonomicznych tj.: bilans, rachunek zysków i strat, sprawozdanie z przepływów środków pieniężnych oraz interpretacja analizy wskaźnikowej. Rozdział drugi obrazuje procedurę oceny zdolności kredytowej, a także etapy procesu kredytowego. Rozdział trzeci to praktyczna ocena zdolności kredytowej na przykładzie Hotelu „LAMBADA”. Dane zawarte w dokumentacji finansowej tej firmy są prawdziwe, charakterystyka jej działalności jest oparta na rzeczywistych danych finansowych, jednak nazwa firmy oraz nazwiska zostały zmienione. W tym rozdziale wykorzystałam materiały źródłowe udostępnione przez BS w Limanowej.
The economic - financial analysis of a company as part of checking credit capacity of the Hotel "Lambada" by Bank Spółdzielczy in Limanowa
Keywords: kredyt; zasady udzielania kredytu; bankowość; Bank Spółdzielczy