Zapobieganie wypadkowości na stacji paliw w firmie X - Cygan, Joanna (My University, 2011)
Celem pracy jest dokonanie analizy przypadku i pogłębienie wiedzy z zakresu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy na stacji paliw, mając na uwadze w głównej mierze aspekt wypadkowości i jej prewencji. Ze względu na fakt, iż na pojęcie zarządzania składa się kolejno planowanie, organizowanie, motywowanie i kontrolowanie, ta ostatnia dziedzina, czyli kontrola działań wydaje się być tutaj niezmiernie istotną i niezbędną w procesie pracy i zarządzaniu BHP. Praca obejmuje swym zasięgiem bardzo dynamiczny sektor paliwowy, a dokładnie stacje paliw, ponieważ jest on jednym z tych sektorów gospodarki, które mają ogromny wpływ na sytuację społeczeństwa i kraju, a szczególnie na kształtowanie bezpiecznych i higienicznych warunków pracy. Dlatego tak kluczowe jest poznanie specyficznych warunków procesu pracy, przestrzeganie zasad BHP i ciągłe doskonalenie sposobów zarządzania w tej dziedzinie. Jednak celem pracy jest nie tylko poznanie i uświadamianie z zakresu zasad i przepisów BHP, ale też ukazanie zagadnienia zarządzania jako działania synergicznego, które jest niezwykle kompleksowe i które winno służyć zarówno dobru pracowników, przedsiębiorstwa, jak i ogółu społeczeństwa.
Accident prevention at a Company X petrol station
Keywords: BHP (Bezpieczeństwo i Higiena Pracy); zarządzanie; wypadki przy pracy; ryzyko zawodowe; ergonomia; stanowisko pracy; rynek paliw