Promocja regionu na przykładzie działań promocyjnych powiatu tatrzańskiego w latach 2004 - 2006 - Pańszczyk Małgorzata (My University, 2007)
Jednym z ważniejszych instrumentów marketingu terytorialnego, mających na celu tworzenie pozytywnego wizerunku danego terytorium oraz propagowanie jego dóbr, jest promocja regionu (miasta). Promocja jest więc niezwykle ważnym instrumentem marketingowym szczególnie w regionach turystycznych, ponieważ w bardzo dużym stopniu wpływa na przyciąganie klientów (turystów). Najbardziej znanych regionem turystycznym w Polsce jest region powiatu tatrzańskiego. Rozwój powiatu tatrzańskiego nieodzownie wiąże się z turystyką. Turystyka dla miejscowych górali stanowi więc główne źródło utrzymania i właśnie z pozyskiwaniem (bądź z utrzymaniem lojalności stałych) turystów wiąże się zaspakajanie potrzeb mieszkańców. Celem pracy jest systematyka zagadnień związanych z promocją oraz analiza działań promocyjnych powiatu tatrzańskiego.
Promotion of the region on the example of promotional activities of the Tatra region in 2004 -2006
Keywords: promocja; marketing terytorialny; promocja-mix; powiat tatrzański; gminy powiatu tatrzańskiego; ocena działań promocyjnych