Rola ubezpieczeń w działalności małych i średnich podmiotów gospodarczych - ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej na przykładzie oferty Sopockiego Towarzystwa Ubezpieczeń Ergo Hestia SA - Udziela-Celusta, Kazimiera (My University, 2010)
Istotą niniejszej pracy jest przedstawienie tematyki związanej z ubezpieczeniami majątkowymi, ze szczególnym uwzględnieniem ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej. Wyżej wskazany rodzaj ubezpieczenia został omówiony na podstawie produktu oferowanego przez Sopockie Towarzystwo Ubezpieczeń Ergo Hestia S.A. Zainteresowanie tematem wynika z obserwacji rynku małych i średnich podmiotów gospodarczych w aspekcie odpowiedniego zabezpieczenia ich działalności jakie może dać polisa ubezpieczeniowa. Właściwie skonstruowana polisa ubezpieczeniowa stanowi bardzo dobre zabezpieczenie dla przedsiębiorcy. Chroni zarówno jego majątek posiadany w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą oraz stanowi zabezpieczenie w razie wyrządzenia szkody osobie trzeciej w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą. Na dzień dzisiejszy przepisy prawa nie nakładają na osoby prowadzące działalność gospodarczą obligatoryjnego obowiązku zawierania umów ubezpieczenia ani majątku, ani odpowiedzialności cywilnej, za wyjątkiem wybranych branż. Ubezpieczenia te są ubezpieczeniami dobrowolnymi regulowanymi ogólnymi warunkami ubezpieczenia danego towarzystwa ubezpieczeniowego. W ubezpieczeniach dobrowolnych należy mieć na uwadze, że zakres odpowiedzialności ubezpieczycieli za szkodę jest modyfikowany w treści umowy i nie musi się on pokrywać z uregulowaniem odpowiedzialności wynikającym z przepisów kodeksu cywilnego. Dynamicznie zmieniający się rynek polskiej przedsiębiorczości i pojawiające się w związku z tym nowe zagrożenia, wymuszają na ubezpieczycielach ciągłą aktywność w zakresie reagowania na nowe negatywne zjawiska i dostosowywania zakresu ochrony ubezpieczeniowej. Również świadomość ubezpieczeniowa polskich przedsiębiorców z roku na rok jest coraz większa, co przejawia się w ciągle zwiększającej się liczbie sprzedawanych polis ubezpieczeniowych w sektorze małych i średnich podmiotów gospodarczych.
Role of insurance for small and medium-sized businesses - third party liability of business conducted on the example of offers of the Sopot Insurance Company Ergo Hestia SA
Keywords: działalność gospodarcza; odpowiedzialność cywilna; odpowiedzialność deliktowa; odpowiedzialność kontraktowa; identyfikacja ryzyka; ochrona ubezpieczeniowa; polisa ubezpieczeniowa