Rozwój zasobów ludzkich na przykładzie firmy Polbita Sp. z o.o. - Wiewióra, Iwona (My University, 2011)
Rozwijanie zdolności, kształtowanie wartości, zdobywanie wiedzy oraz ciągłe rozwijanie zdolności pracowników określamy mianem rozwoju zasobów ludzkich. Rozwój zasobów ludzkich we współczesnych czasach jest postrzegany jako podstawowy aspekt zarządzania zasobami ludzkimi. W związku z powyższym podjęłam się przeprowadzenia badań w firmie Polbita Sp. z o.o. z siedzibą w Błoniach koło Warszawy. Przeprowadzone badania mają na celu weryfikację następującej hipotezy: Przyjęta w firmie POLBITA metoda rozwoju zasobów ludzkich przynosi pożądane efekty, w postaci podwyższonych kompetencji pracowników. Badania zostały przeprowadzone wśród pracowników firmy Polbita za pomocą ankiety, która dostarczyła wielu cennych informacji oraz umożliwiła uzyskanie następujących wniosków. Firma Polbita traktuje rozwój zasobów ludzkich jako główny czynnik kształtujący wizerunek oraz rozwój kapitału firmy. Z przeprowadzonych badań wynika, iż pracownicy firmy doceniają możliwość swojego rozwoju oraz posiadają podwyższone kompetencje, które z kolei przekładają się na wysokie efekty pracy zespołowej i wymierne korzyści finansowe spółki. Profesjonalny personel to główny czynnik przewagi konkurencyjnej firmy Polbita na rynku.

Developing skills, learning, shaping values and behaviors are defined as development of human resources. This term is seen as one of the most important aspect concerning human resources management. Taking into account above facts I have decided to do research in Polbita Sp. z o.o. company which headquarter is located in Błonie near Warsaw. The research are designed to verify the following hypothesis: Techniques and methods which have been implemented by POLBITA bring desired result, which is increased employees competence. The research was conducted among company employees using questionnaire, which provided valuable information and made possible to obtain the following conclusions. The POLBITA company treats the development of human resources as the main factor affecting the image and enable increase the company’s capital. The study shows that employees appreciate the possibility of its development and have increased competence which results in high effects of teamwork and measurable financial benefits for the company. Having professional employees is a major factor in POLBITA company that helps to gain and maintain a competitive advantage.
Human resources development: case study: Polbita Sp. z o.o.
Keywords: rozwój zasobów ludzkich; ankieta; wzrost efektywności pracy; kompetencje pracowników; dostępne techniki rozwijające personel; development of human resources; the survey; the increase in work efficiency; staff competencies; available techniques of developing employees