Marketingowa koncepcja jakości i jej odzwierciedlenie w aplikacji normy ISO 9001:2000 w Polsce i w krajach Unii Europejskiej - Tajstra Łukasz (My University, 2002)
Szybkie zmiany, wprowadzanie na rynek coraz to nowych wyrobów, technologii, ciągle wzrastająca konkurencja – to tylko niektóre elementy, które powodują, że tradycyjne metody zarządzania stają się coraz mniej skuteczne. Sytuacja ta powoduje, że firmy poszukują nowych rozwiązań w zakresie metod i technik zarządzania. Rosnąca ilość zagranicznych inwestycji w Polsce sprawia, że wraz z napływem kapitału następuje również napływ praktycznej wiedzy na temat nowych koncepcji zarządzania organizacją, która w coraz większym stopniu znajduje zastosowanie w polskich przedsiębiorstwach. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie marketingowej koncepcji jakości w oparciu o normę ISO 9001:2000 oraz ukazanie wpływu tej koncepcji na zwiększenie efektywności funkcjonowania przedsiębiorstwa.
Keywords: marketingowa koncepcja jakości; normy ISO 9000:2000; gospodarka rynkowa; jakość; zarządzanie jakością; filozofia Kaizen; marketing partnerski; usługi; rozwój firmy