Czynniki determinujące rozwój prywatnej przedsiębiorczości na terenie miasta Tarnowa - Rosnowska, Bernadetta (My University, 2009)
Przedmiotem pracy jest analiza czynników wpływających na przedsiębiorczości osób fizycznych w mieście Tarnowie. Dokonano jej opierając się na obowiązujących przepisach oraz danych statystycznych. Celem pracy jest ocena na podstawie uzyskanych danych oraz analiz wzajemnych zależności pomiędzy rozwojem społeczno – gospodarczym miasta, uwarunkowaniami formalno – prawnymi, czynnikami determinującymi rozwój przedsiębiorczości, a decyzjami poszczególnych osób w zakresie podejmowania własnej działalności gospodarczej. Przyjęta teza, że zmiany ustrojowe powodują wzrost prywatnej przedsiębiorczości praktycznie została w całości wykazana. Nastąpił ilościowy wzrost podmiotów gospodarczych i wzmocnienie sektora prywatnego, a szczególnie firm prowadzonych przez osoby fizyczne. Tym samym działania podejmowane tak na szczeblu makro jak i mikro przyniosły oczekiwane efekty. Znajduje to również odzwierciedlenie poprzez różne formy opodatkowania we wpływach do budżetu. Wykazano również, ze sama chęć podjęcia działalności gospodarczej przez poszczególne osoby fizyczne nie jest wystarczającą przesłanką do sfinalizowania tego zamiaru. Niezbędne jest współdziałanie szeregu podmiotów, w tym samorządu terytorialnego i banków aby tworzyć korzystne warunki zachęcające potencjalnych inwestorów. Wszystko to jest jednak oparte na systemie prawnym regulującym zagadnienia ogólne (zasady funkcjonowania i wpisów do ewidencji), jak też szczegółowe, w tym zawłaszcza system finansowy. W pracy korzystano z aktów prawnych, danych Urzędu Statystycznego, Urzędów Skarbowych, publikacji książkowych, Internetu oraz informacji ustnych przekazanych przez pracowników Powiatowego Urzędu Pracy w Tarnowie, Tarnowskich Wodociągów Spółki z o.o. i Urzędu Miasta Tarnowa, Wydziału Spraw Obywatelskich Referatu Ewidencji Działalności Gospodarczej.
Factors determining the development of private enterprises in Tarnów
Keywords: przedsiębiorczość; działalność gospodarcza; prawo; rozwój przedsiębiorczości; miasto; przedsiębiorczość lokalna