System motywacyjny a efektywność pracowników na przykładzie „Bieszczadzka SKOK” - Milczanowski, Marcin (My University, 2011)
Celem pracy jest ukazanie jak proces motywacji pracowników wpływa na efektywność osiąganych przez nich wyników pracy. Jako przykład posłuży nam Spółdzielcza Kasa Oszczędnościowo - Kredytowa „Bieszczadzka SKOK” w Sanoku. Szczegółowym celem jest zbadanie m.in. co pracownicy najbardziej cenią sobie w przedsiębiorstwie z bodźców materialnych i niematerialnych, czy myślą o zmianie pracy, co jest dla nich najważniejsze, czy odczuwają stres oraz czy stosunki między pracownikami w badanej firmie są dobre. Do realizacji celu wykorzystano szereg pozycji literatury, prasy, a także informacje pozyskane z badanego przedsiębiorstwa. Wśród wielu powodów, które skłoniły mnie do podjęcia tego tematu, najistotniejsze jest przekonanie, że mimo ogromnej ważności i aktualności, sprawy związane z zarządzaniem zasobami ludzkimi w wielu organizacjach pozostają wciąż jeszcze na marginesie ich działalności. Dotyczy to również w mniejszym stopniu przedsiębiorstwa, na przykładzie którego omawiany jest temat pracy. Wykazane zostało, iż skuteczniej motywowany pracownik, lepiej wykonuje swoją pracę poprzez wzrost zaangażowania w rozwiązywanie problemów, pojawiających się w toku pracy. Ponadto dostrzegamy konieczność występowania w przedsiębiorstwie motywacji w różnych jej odmianach (płacowa, pozapłacowa).
The influence of motivational systems on work effectiveness - research based on Bieszczadzka SKOK company
Keywords: motywacja; motywacja do pracy; motywacyjny system płac; system motywacyjny przedsiębiorstwa; systemy motywacyjne; efektywność pracy; motywowanie pracowników